Het Groot Nederlands  BD-SM woordenboek ©

met minimaal 210 trefwoorden

Een naslagwerk dat echt nooit af is!

 

Klik op één van de letters, om op letter te zoeken!

Wilt U nog gerichter zoeken, dan kunt U het zoekprogramma links boven gebruiken.

Getallen   A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X IJ Z

 

Getallen

 

3 V's

Vrijwilligheid, Vertrouwen en Veiligheid; drie belangrijke dingen die in een SM-spel of -relatie aanwezig moeten zijn.

18/7 Ook wel een ‘levensstijl’ genoemd.

In dit geval beperkt tot de vrije tijd die er is naast de dagelijkse arbeid. Als de onderdanige naar zijn werk gaat is hij "beperkt" vrij in zijn doen en laten. Laat het werk dat toe, dan is de onderdanige, per telefoon, constant beschikbaar.

zie ook 24/7 en 'SM relatie'

24/7 Ook wel ‘levensstijl’ genoemd.

Een relatie tussen twee mensen waarbij de één 24 uur per dag, zeven dagen in de week onderdanig is aan de ander.

zie ook 18/7 en 'SM relatie'

Naar boven

 

A tot en met Z

 

A

Actief

Tegenpool van passief. Met actieve partij wordt ook wel gedoeld op de dominant(e).

Afspraak

Een vooraf gemaakte afspraak, waarin de onderdanige aangeeft wat hij/zij wel en niet wil/doet. Veelal gebeurt dit mondeling, dit in tegenstelling van een contract.

zie ook 'contract'

Afzondering, in afzondering

zie ook 'eenzame opsluiting'.

Algolagnie

Een ander woord voor SM, afkomstig van het Griekse algos dat ‘pijn’ en lagneia dat wellust, geilheid betekent. Het is geen woord dat veel wordt gebruikt en daarom onbekend is.

Analeseks.

zie ook 'Grieks'

Andreaskruis

Menshoog kruis in de vorm van een X voorzien van de nodige bevestigingspunten. Wordt gebruikt om iemand vast te binden, waarna er weer tal van nieuwe (spel-)mogelijkheden ontstaan, zoals blinddoeken, klemmen plaatsen, strelen of 'de zweep er over heen'. Wordt ook wel 'het kruis' genoemd. Je komt 'm ook bij overwegen tegen.

Auto-bondage

Zelfstandig een Bondage op je eigen lichaam aanbrengen.

Auto- is afgeleid van autonoom = zelfstandig

Attributen (hulpmiddelen)

zie ook 'boeien'

Auto-masochisme

Vorm van SM die alleen,dus zonder partner, bedreven wordt.

Auto- is afgeleid van autonoom = zelfstandig

zie ook 'wurgsex en hypoxifilie'

Naar boven

B

B&D

'Bondage en Discipline’ Synoniem voor SM. B&D wordt nog wel eens gebruikt door mensen die sadomasochisme een te wrede uitdrukking vinden voor wat zij doen.

Balspel

Stimuleren of aanpassen van de genitaliën en scrotum voor erotische doeleinden. Omvat onder andere gewichten, oprekken en opbinden.

BDSM

'Bondage', 'Dominanantie', 'Sadisme' en 'Masochisme'. Een term die in plaats van SM gehanteerd wordt om hetzelfde uit te drukken namelijk het spel van erotiek en macht. Veel liefhebbers spreken ook wel gewoon van SM. BDSM wordt nog wel eens gebruikt door mensen die SM een te wrede uitdrukking vinden voor wat zij doen.

Zie daarvoor ook 'B&D, D/S en SM'

BDSM-club

Een gelegenheid waar je, tegen betaling, een BDSM spel kan spelen als Dominant(e) of als onderdanige.

zie ook 'Commercieel'

Bediende

Een onderdanige die er uitsluitend voor is om de Dominant(e) en/of op feesten te bedienen. Veelal wordt dit gedaan in SM-kleding, schaars gekleed of volledig naakt. In de twee laatste gevallen zijn de geslachtdelen en andere ontblote lichaamsdelen, meestal, vrijtoegankelijk voor de Dominant(e) en/of aanwezigen.

Beffen

Het met de tong (laten) stimuleren van de geslachtsdelen bij de Dominante of slavin. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij face-sitting.

zie ook 'Cunnilingus en face-sitting'

Beflapje

Een rubberlapje welk men gebruikt om over de geslachtsdelen van een Domiante of slavin te leggen. Dit om je te beschermen tegen het hiv virus.

zie ook "safe-sex"

Boeien

een middel om een onderdanige zeer te beperken in haar/zijn bewegingsvrijheid en om te laten zien dat hij/zij onderdanige of slaaf is.

Het meest algemeen zijn boeien die voor de polsen en voor de enkels gebruikt worden. Het meest gebruikte materiaal is leer of rubber. Sommige boeien kun je voorzien van een (hang-) slotje.

zie ook 'Veiligheid'

Bondage

Door middel van katoenen touwen, metalen ketting of andere hulpmiddelen fysiek inperken of vastbinden van de sub zodat deze daardoor totaal afhankelijk wordt.

Bottom

Dit woord kom je voornamelijk in Engelstalige gebieden tegen en de nederlandse betekenis is 'onderdanige'

Het tegenovergestelde van bottum is Top. In Nederlandstalige gebieden spreken we gewoonlijk van 'onderdanige' of sub.

zie ook 'sub en Top'

Branding

Internationale SM-term voor brandmerken; het met een heet metalen voorwerp aanbrengen van permanente markeringen op de huid. Vanwege het grote risico van het uitbreiden van brandsporen, is dit uitsluitend iets voor hierin bedreven mensen.

Bullepees of Bullwhip

Lange éénstrengige zweep,bijzonder gevaarlijk in gebruik omdat de slagkracht niet exact regelbaar is. tenzij je er goed mee weet om te gaan niet echt geschikt voor gebruik in een SM-spel.

Wel geeft het een speciaal effect bij een SM spel, e kunt er wel prachtige knallen in de lucht mee maken; het kan zo bijdragen aan een goede SM-atmosfeer.

Buitenlocatie

Locatie in de natuur waar het BDSM spel gespeeld wordt. Veelal een openbaar dus voor iedereen toegankelijk terrein.

zie ook 'locatie'

Butt-plug

Een dilde achtig voorwerp om in de anus in te brengen. Blijft door de speciale conusvorm en brede basis makkelijk zitten. Vaak wordt het wel gebruikt om de anus te oefenen en de sluitspier rekbaarder te maken.

Naar boven

C

Cane

zie 'rietje'

Castigatie

Komt van het Latijnse castigare (straffen, tuchtigen) en castus (kuis, vroom). Kastijden ofwel pak slag of billenkoek. Een bekendere naam hiervoor is spanking.

zie ook 'spanking'

Castigatio

Een Vereniging die zich speciaal richt op spanking enflaggelatie.

Castraat

Een gecastreerde man. Eertijds in Italie bij opraanzangers bekend.

Castreren, ontmannen

Het verwijderen van de teelballen. In extreme SM gevallen laat een sub zich weleens "ontmannen" in opdracht van zijn Dominant(e).

Castratie

Het wegnemen van de Geslachtsklieren; chemische~ het wegnemen van sexuele driften door toediening van chemische middelen.

Catsuit

Een als tweede huid om het lichaam gesloten pak van rubber. (soms van ook wel van leer.) Je hebt catsuits met en zonder masker, handschoenen, voeten, e.d..

Cel

zie 'kooi en eenzama opsluiting'

Cockring

Een rubber of metalen ring ( soms een bandje van leer) die om de basis van de penis past. Deeze ring zorgt ervoor dat de penis in opgezwollen toestand langer stijf blijft doordat het bloed niet uit de zwellichamen kan vloeien. De ring wordt omgedaan als de penis nog slap is.

Code

Een bekend stopwoord is "genade". Met deze code geeft de onderdanige aan dat zijn/haar grenzen bereikt zijn. De Dominant dient dan ogenblikkelijk te stoppen.

zie ook 'zakdoekencode'

Commercieel

Een Dominant(e) die door onderdanigen bezocht wordt voor een SM-spel. Veelal gebeurt dit in de Heterosexuele sfeer.

zie ook 'sessie'

Condoom

Een rubberhoesje welk men gebruikt voor safe-sex en spelletjes.

zie ook "ijs-condoom, ijs en safe-sex en vingercondoom"

Contract

Een schriftelijke vereenkomst waarmee de onderdanige zijn wilscontrole heeft overgedragen aan de Dominant(e). In het contract staat precies omschreven wat de SM-relatie inhoudt. Dit contract heeft van rechtswege geen geldigheid.

Copro/Coprolagnie

Een vorm van sexualiteit waarbij faecaliën (poep en pies) zorgen voor erotische opwinding. Komt van het Griekse copros; is mest. Lagneia is wellust of geilheid. Soms gebruikt met dit ook wel in de SM, men spreekt dan ook wel van 'Kaviaarspel'.

zie ook 'kaviaar'

Corset training

Het laten oefenen van de onderdanige in het dragen van een corset. Dit korset kan van leer maar ook van metaal zijn.

Crea(tiviteit)

Een onmisbaar ingrediënt bij een SM-spel en het gebruik van eigen hulpmiddelen.

zie ook 'fantasie'

Crisco

Is een vrij dik en op olie gebaseerd glijmiddel dat veel gebruikt wordt bij Fist-fucking. Tegenwoordig gebruikt met ook wel op waterbasis gemaakte glijmiddelen. Dit heeft als voordeel dat het geen vlekken op de vloerbedekking en andere stoffen achterlaat.

zie ook 'vuist neuken' (FF)

Cunnilingus

Is Orale seks. Door middel van lippen, tong en mond het stimuleren van de vrouwelijke genitaliën (geslachtsdelen).

zie ook 'Fellatio, pijpen en beffen'

Naar boven

D

 

Darkroom

Een donkere, afgesloten ruimte (kamer) waar je dingen kunt doen die je liever niet met andere ogen deelt. Het is niet een ruimte waar alles zo maar mag en kan. Deze ruimte tref je veel aan in homoclubs maar tegenwoordig ook wel in parenclubs

DHZ

Doe-het-zelf-zaken, hier is veel te vinden om je verzameling SM attributen op een goedkope manier uit te breiden

zie ook 'Huis-tuin en keuken middelen; low-budget'

D/S

'Dominance and Submission’. Synoniem voor SM. D/S wordt nog wel eens gebruikt door mensen die sadomasochisme een te wrede uitdrukking vinden voor wat zij doen.

Dildo

Een voorwerp voor seksuele penetratie, meestal van rubber of latex en gegoten in de vorm van een (stijve) mannelijke penis.

zie ook 'Butt-plug'

Discipline

Wordt vaak gebruikt als algemene term om al die SM-activiteiten anders dan bondage aan te duiden.

Het wordt vaak gebruikt in een rollenspel zoals gouvernante/kostschooljongen, moeder/baby of dokter/patiënt. Ook is er natuurlijk de disciplinaire straf voor de onderdanige die de regels overtreedt.

Dominant(e)

De Dominant(e) is iemand die de touwtjes in handen heeft en houdt en tevens de regie heeft tijdens een SM-spel. En dus de persoon die (tijdelijk) de controle heeft over zijn of haar onderdanige. Hij/zij staat boven de sub. In Engelstalige gebieden spreekt met dan ook niet voor niets over Top. Een Dominant(e) heeft het erotisch genoegen om tijdens een spel verantwoordelijk te zijn voor de geestelijke en lichamelijke toestand van de onderdanige. Een Dominant is altijd de actieve partij in een spel.

zie ook 'Domina,Femdom en Kyrah'

Domina, Dominante

Een Domiante vrouw.

zie ook 'Femdom en Dominant(e)'

Domineren

Seksuele bevrediging verkrijgen door het opleggen van de wil aan de onderdanigen.

Drag-queen

Homo en/of Travestiet. Niet iedere Homosexueel is Travestiet en niet iedere Travestiet is Homosexueel.

Dress-code . Dit betekent dat je kleding moet voldoen aan bepaalde, vooraf gestelde eisen. Meestal is dat leer, latex, plastic, sexy (kinky) kleding, fetish glamour, bloot, travestie en dergelijke.

Dungeon

zie 'speelruimte'

Dwangbuis

Een soort van vest met de sluiting op de achterzijde en waarvan de armen aan het lijf kunnen worden vastgezet. Van oorsprong komt dit uit de psychiatri vandaan, daar gebruikte men het wel om laste Geestezieken te binden als ze zichzelf letsel aanbrachten.

Naar boven

E

Eenzame opsluiting

De onderdanige wordt voor langere tijd, in afzondering, opgesloten in een kooi of ruimte en volledig aan zijn/haar lot overgelaten.

zie ook 'kooi'

Electrostimulatie of electrosex

Met elektrische hulpmiddelen stimuleren van lichaamsdelen. In de regel is de aparatuur voorzien van zwakstroom (9volt) Maar voorzichtigheid is geboden. Vraag voor dat je er aan begint informatie bij mensen die kennis van zaken hebben. Ook mensen met hartklachten moeten dit met grote zorgvuldigheid gebruiken.

zie ook 'Violet Wand'

Endorfine Anti-stresshormoon.

Tegenhanger van adrenaline. Geeft gevoel van welbevinden.

Enkelboeien

Voor het takelen zijn speciale enkelboeien verkrijgbaar, deze veroorzaken minder plaatselijke druk waardoor de sub langer kan blijven hangen.

Zie 'boeien'.

Erotiek

Geheel van woorden, gebaren en kleding die op zichzelf niet seksueel zijn maar er wel naar verwijzen. Middel om het doel seks te bereiken. Erotiek is iets heel persoonlijks.

Naar boven

F

Face-sitting

Het boven of op het gezicht van de onderdanige gaan zitten door de Dominant(e). De onderdanige kan dan de geslachtdelen of de anus van zijn/haar Dominant(e) likken.

Fantasie

Is onontbeerlijk in de BDSM. Heeft een Dominant(e) geen fantasie dan wordt een spel al heel vlug voorspelbaar en saai.

Maar vooral het spelen op onbekend terrein zoals een buitenlocatie vergt heel veel creativiteit van een Dominant(e). Een goede Dominant(e) zal veel gebruiken van wat de natuur hem/haar schenkt; bijvoorbeeld takken en brandnetels. Van Meesteres Kyrah is inmiddels bekend dat ze hier erg goed en bedreven in is.

Fellatio

Het met de mond stimuleren van de penis en/of eikel (glans).

Femdom

Een uitsluitend door vrouwen overheerste maatschappij, waarin in mannen geen enkele zeggenschap hebben en uitsluitend te doen hebben wat de vrouwen ze opdragen.

Fetisj / Fetish

Stoffelijk voorwerpen van afgodische verering. In SM-context een voorwerp, stof of lichaamsdeel wat seksueel opwindt. Bekende fetisjen zijn leer, rubber, voeten, hoge hakken en korsetten. Een fetisjist hoeftnet perse een SM-er te zijn Maar een aanzienlijk aantal onder hen is dat wel.

Fetish-feest

Een feest waarvoor een dresscode geldt. Dit betekent dat je kleding moet voldoen aan bepaalde eisen. Meestal is dat leer, latex, sexy kleding, fetish glamour, bloot, travestie en dergelijke. De dresscode verschilt van feest tot feest; dus informeer eerst even als het je tevoren niet duidelijk is waaraan je moet voldoen. Fetish-feesten en SM-feesten worden vaak in één adem genoemd; qua sfeer en stijl verschillen ze nauwelijks met dit verschil dat voor een echt SM-feest geen dresscode geldt (maar wel op prijs wordt gesteld).

Fist-fucking , FF

zie 'vuistneuken'

Flag

Amerikaanse (SM-)term voor voorwerpen zoals sleutels en gekleurde zakdoeken (bandannas) waarmee de SM-voorkeur wordt aangegeven. Signalen aan de linkerzijde duiden op een dominant en aan de rechterzijde op een onderdanige. Dit wordt ook veelvuldig gebruikt op Homo ontmoetingsplaatsen.

Flaggelatie

Een vorm van SM wat gericht is op het slaan of geselen van de partner.

Flogger

zie 'strokenzweep'

Foliebondage

Het inpakken met plastic huishoudfolie welke in elke supermarkt te verkrijgen is. De huis wordt belemmerd met "uitademen" waardoor de sub het erg warm gaat krijgen.

 

Naar boven

G

Gag

Zie ‘mondknevel’.

Gesel

Een zweep bestaande uit meerdere stroken. Voor het geselen zijn deze stroken voorzien van knopen, metalen prikkers of spijkertjes.

Het gebruik van een gesel laat meestal verwondingen na die littekens worden. Het gebruik van dit soort zwepen moet dan ook met de meeste zorgvuldigheid gebruikt worden en eigenlijk ontraden.

Geselen

Het lichaam of bepaalde lichaamsdelen bewerken/slaan met een Gesel

zie ook 'Gesel'

Golden shower

Plasseks.

Zie ook 'urolagnie'

Grieks

Anale seks.

zie ook 'penetratie'

Naar boven

H

Halsband

Meestal een lerenband om de hals. Meestal prettig om te dragen waanneer hij op zijn plaats zit. Hoge halsbanden kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken. Ook is oppassen geblazen bij teveel zijwaartse druk, de bloedstoevoer naar de hersenen kunnen worden afgesneden!

Handboeien

Metalen boeien zoals de politie die gebruikt.

Zie ook 'boeien'.

Harmonie

Het is samenspraak en overeenstemming zijn. In veel SM studio's ontbreken deze zaken. Ontbreekt dit, dan is er geen "sfeer" die harmonieus met de omgeving en het spel is.

zie ook 'sfeer'

Harnas

Een geheel van kettingen, banden of stroken waamee een lichaamsdeel (bovenlijf, penis, kruis, gehele lichaam) kan worden ingesloten.

Harphaak

Metalen haak met sluitmechanisme voor het snel en zeker vastzetten van de partner.

Hogtie

Een zeer vermoeiend SM-standje waarbij de onderdanige op zijn/haar buik ligt met de handen en voeten achter de rug aan elkaar gebonden en de knieën zowel als de ellebogen aan elkaar gebonden.

Huishoudfolie

zie 'foliebondage'

Huishoudwinkel

Winkel waar huishoudspullen verkrijgbaar zijn om low-budget SM te spelen.

zie ook 'huis-tuin en keuken middelen'

Huisslaaf/slavin

Een onderdanige die het huishouden doet voor zijn/haar Domiant(e). Sommige SM studio's hebben wel één of meerdere huislaven om de studio schoon te houden en om boodschappen te doen. Veelal gebeurt dit op basis van vrijwilligheid en in enkele gevallen is bekend dat de onderdanige daar een vergoeding voor moet betalen.

zie ook 'bediende'

Huis-tuin en keuken middelen

Dit zijn attributen die men in huis en tuin kan vinden. Bijvoorbeeld; knijpers, slipper, mattenklopper, pollepel en riem

zie ook 'DHZ en low-butget'

Hulpmiddelen

zie ook 'attributen'.

Huur/ te huur

zie ook 'verhuur'

Hygiëne

Ter voorkoming van infecties, ontstekingen en ziekten is goede hygiëne - net als in het 'gewone' leven - belangrijk in een SM-spel. In een goede SM studio zal na elk SM spel de vloer en gebruikte attributen worden ontsmet. Om deze reden zal er in een goede studio nooit 2 sessies achter elkaar gehouden worden. De Studio van Mrs Kyrah voldeed aan de hoogste eisen van Hygiëne. Al het materiaal werd zorgvoldig ontsmet en gereinigd.

Hypoxiefilie

Seksuele opwinding door zuurstoftekort. In de wandelgangen noemt met dit ook wel wurgsex. Afgeleid van Hypoxie; zuurstofgebrek

zie ook 'wurgsex'

Naar boven

I

Infantilisme

In SM-context een rollenspel met moeder/baby. Vaak hebben de onderdanigen daarbij een fetisj voor luiers, babykleren e.d. Er zijn gespecialiseerde winkels waar dit materiaal in volwassen maten te koop zijn.

IRS

International Registry of Slave's, Internationale slaven register. Dit slaven register wordt beheerd door het OWK

zie ook "OWK en links - BDSM"

Naar boven

J

De letter  J, hier is nog geen woordverklaring voor . Weet U een woord?  Dan hoor ik dat graag.

Naar boven

K

K 9

Rollenspel waarbij de sub de rol van hond heeft. De hele levenstijl staat in het teken van het Hond zijn. Dus slapen in een mand, behoeftes doen als een hond en eten als een hond.

Kaarsvet of kaarsen

zie 'wax'

Kastijden

Het straffen of tuchtigen van de onderdanige.

zie ook 'zelfkastijding'

Kastijding

Lichamelijk straffen of tuchtigen van de onderdanige

Kat

Is een zweep met kort handvat en een negental strengen. Ook wel ‘kat-met-de-negen-staarten’ genoemd. Deze zweep bestaat in verschillende hardheidsgradaties. Komt van oorsprong van de vroegere grote vaart.

Kaviaar

Deze term wordt vaak gebruikt als er een spel gespeeld wordt met de ontlasting van de Dominant(e). De naamKaviaar wordt gebruikt om de ontlasting van de Dominant(e) te veredelen.

Ook spreekt men tegenwoordig liever over Kaviaarspel dan over poepsex. Dit omdat het zachter overkomt. Het spel wordt, maar niet veel, gespeeld in combinatie met het gewone SM spel.

zie ook 'poepsex'

Ketting

Als er een attribuut met SM geassocieerd wordt, is het wel de ketting. Voor sommigen leidt het rammelen van een ketting al tot de nodige seksuele opwinding. Denk daarbij aan 'speeltje aan de ketting', een uitdrukking die veel gebruikt wordt binnen de SM.

Kledingvoorschrift

zie 'dresscode'

Klemmen

Deze zijn er in alle variëteiten,vormen en gewichten en zijn een voor velen onmisbaar hulpmiddel in het SM-spel. De klem is inzetbaar op alle erogene zones die de mens rijk is Denk hierbij aan de tepels, balzak, schaamlippen enz. enz.

Kleur

De meest gebruikte ‘kleuren’ op SM-gebied zijn zwart en rood.

Klysma

Het inbrengen van vloeistoffen in de darmen voor erotische stimulatie.

De Klysma vormt vaak een belangrijk onderdeel bij "nursing"

zie ook 'nursing'

Koop/ te koop

zie 'verkoop'

Knecht

Een aanduiding voor een onderdanige in een heel specifieke rollenspel. Bijvoorbeeld diensmeisje, stalknecht, paarden jongen/meisje enz. enz.

Kooi

Een vaak metalen constructie waar de onderdanige voor lange of voor kortere tijd in opgesloten kan worden.

zie ook 'eenzame opsluiting'

Krafft-Ebing

Deze Duitse psycholoog is de naamgever van de term 'sadomasochisme '.

Kuisheidsgordel

Een gordel voor een onderdanige man of vrouw om te voorkomen dat hij/zij zich kan bevredigen of om te voorkomen dat een ander aan de geslachtsdelen van de sub kan zitten. Een kuisheidsgordel kan uit verschillende materialen bestaan. Er zijn er van leer maar ook van roestvrijstaal, aluminium en edelmetalen.

Kyrah Meesteres

zie 'Meesteres Kyrah'

Naar boven

L

Laaghangers

Ballen in de balzak (scrotum) die laag hangen door langdurig en opzettelijk rekken. Hiervoor zijn speciale gewichten te koop die men om de balzak kan dragen.

Laarzen

Vaak vormen laarzen een belangrijk onderdeel in de SM-scene. Van laarzen gaat een sterke signaalfunctie uit. Sommige SM-ers hebben een speciale fetisj voor bepaalde typen laarzen. Er zijn slaven die als enige taak hebben het schoonhouden (met de tong) van de laarzen van hun meester(es).

Latex

Zie 'rubber'

Leer

Een materiaal dat bij uitstek geassocieerd wordt met SM. Er zijn SM-ers waar het slechts een kledingsstuk of attribuut betreft, voor anderen is het een fetisj dat onlosmakelijk verbonden is met hun erotische (SM) beleving.

Links - BDSM

BDSM gerelateerde links op de portal http://www.bdsm-nl/links

ga naar linkpagina

 

Locatie

Is een locatie waar BDSM gespeeld wordt. Veelal betreft het hier een locatie in een bos of ander buitengebied. Veel van deze locaties zijn vrij toegankelijk voor anderen en dat geeft veelal een spanning en gezonde kick om daar te spelen. De kans om "betrapt' te worden is vaak de reden om buiten te spelen. Overigens vergt een buitenlocatie veel fantasie van de Dominant(e).

zie ook 'fantasie en buitenlocatie'

Low-budget

Op goedkope en met eenvoudige middelen een SM-spel spelen.

zie ook 'huis-tuin en keuken middelen en DHZ'

Lussen /lusboeien

Deze boeien gebruikt men in combinatie met een takel. De sub krijgt deze lussen om de polsen heen en kan met beide handen het uiteinde van de lus vasthouden als hij/zij opgetakeld wordt.

zie ook 'takelen en veiligheid en boeien'

Lust

Geilheid, wellust

Lustslaaf/slavin

Deze onderdanige dient er uitsluitend en alleen voor om de sexuele lusten van de Dominant(e) te bevredigen. Dit komt het meest voor in Homosexuele kringen.

Naar boven

M

Macht

De eigenschap anderen je wil te kunnen opleggen.

Marktplaats/Markt

Hier worden onderdanigen te koop/te huur aangeboden. In Nederland gebeurt dit veelal tegen een symbolisch bedrag wat dan tegoede komt aan een vereniging of andere instelling. In Amerika worden er vaak zeer hoge bedragen geboden en de onderdanige is dan langer het eigendom van de Dominant(e). Er zijn twee gevallen bekend waarin de slavin daadwerkelijk van Meester wisselde voor onbepaalde tijd. In één van die gevallen werd er voor een jaar €15000,= betaald. Het ging in dat bijzondere geval om een slavin van 21 jaar die ook in een club tewerk gesteld kon worden.

Masker

Een min of meer naar de vorm van het gezicht gemaakte bedekking. Maskers zijner in vele vormen, maten en materialen . Maskers worden zowel door Dominanten als onderdanigen gedragen. Een masker heeft meerdere functies in zich. Het kan dienen ter bescherming van de privacy. Dat maakt dat het voor sommigen makkelijker is in een bepaalde rol te geraken of te blijven. Een masker kan ook aan een gezicht een bepaalde expressie worden gegeven. Door het dragen van een masker kunnen andere zintuigen (zoals tactiele) meer nadruk krijgen. Als men niet kan zien dan gaat met beter op het gehoor en gevoel af.

Masoch Leopold von Sacher-Masoch [1836-1895].

Oostenrijkse schrijver die in zijn boek ‘Venus im Pfelz’ de overgave aan een meester(es) beschreef en ons zijn naam naliet in de term masochisme.

Masochisme

Term voor de psychische gesteldheid waarbij het ondergaan van vernedering en lichamelijke mishandeling een noodzakelijk middel is tot seksuele bevrediging (Van Dale). Een masochist geniet van pijn, verachting of onderwaardering.

Masochist(e)

Is iemand die, vaak seksueel, genoegen beleeft aan het ondergaan van (erotische) pijn. Pijn die zowel lichamelijk als geestelijk (onmacht) kan zijn. Het is geen echte pijn zoals je die kent bij een verwonding. Door het vrijkomen van endorfinen in het lichaam geraakt de masochist in een (extatische) droomtoestand. Sommige masochisten komen klaar door het ondergaan van pijn.

Meester(es)

De Persoon die de actieve / Dominante rol vervult in een SM-spel.

zie ook 'commercieel en Domina'

Meesteres Kyrah

Meesteres Kyrah was de Meesteres die op een fijne en subtiele manier met geur van bepaalde wierooksoorten en muziek, de SM gevoelens bij onderdanigen kon beinvloeden. Meesteres Kyrah is in de ogen, van veel, voormalige slaven DE Meesteres van Nederland.

zie ook 'Wierook en sfeer'

Microx

Biologisch afbreekbaar en ecologisch verantwoord reinigingsmiddel. Iedere zichzelf respecterende SM studio reinigt en ontsmet de studio en de materialen voor er een nieuwe sessie plaatsvind. Meesteres Kyrah liet dat na elke sessie uitvoering doen. Dit middel is verkrijgbaar bij BDSM Nederland.

zie ook 'Hygiëne'

Mondknevel

Een voorwerp die voorkomt dat iemand kan spreken en/of de mond kan sluiten/openen.

Musketonhaak

Een metalen haak met draai-asje voor het snel en zeker vastzetten van de partner. Komt van oorsprong uit de (plezier) vaart.

Mutilatie

Dit is het met opzet en met toestemming verminken van het lichaam of van (bepaalde) lichaamsdelen. Dit gebeurt (gelukkig) in de SM-wereld op zeer beperkte schaal.

zie ook 'gesel en geselen'

Muziek

Is niet persé noodzakelijk bij een SM-spel. Maar goed gebruik werkt sfeerondersteunend en verhogend. Meesteres Kyrah werkte in Haar studio altijd met muziek en dat sprak heel veel onderdanigen aan.

Naar boven

N

Naalden

Naalden worden gebruikt voor tijdelijke piercings of piercing-naalden zoals gebruikt door iemand die permanente piercings maakt. Ook gebruikt men wel naalden uit de acupunctuur. Meesteres Kyrah was zeer bedreven in dit naaldenspel.

Nursing

Of doktertje spelen in SM-sfeer met een patiënt als de onderdanige en een dokter of verpleger/verpleegster als de Dominant.

Een onderdeel van het spel kunnen zijn; 'medische' onderzoeken, klysma’s doen en het inbrengen van katheters. Al deze materialen zijn verkrijgbaar bij BDSM Nederland.

Naar boven

O

O-bandje

Een halsbandje zoals die gedragen wordt in de film "Histoire d’O".

Onderdanig

Iemand die seksuele opwinding en bevrediging kan halen uit het overdragen van de wil / controle over zichzelf aan de Dominant(e). Dit kan zijn door het uitvoeren van opdrachten, door bondage, verring van de meester(-es) enz.

Zie ook ‘slaaf/slavin’.

Onderdanige

Dit is de niet-actieve partij in een SM-spel. Degene die de controle over zichzelf, met wederzijdse instemming en binnen afgesproken grenzen, tijdelijk of voor "altijd" heeft overdragen aan de Dominant(e). De onderdanige ontvangt en ondergaat of voert opdrachten uit voor zijn/haar Dominant. De onderdanige is vaak masochist, maar dit is niet perse noodzakelijk.

Onderhandeling

Gaat vaak vooraf als men een nieuwe of commerciele Dominant(e) (voor het eerst) ontmoet. Tijdens deze "onderhandeling" worden de grensen en (on-) mogelijkheden besproken.

Ontharen

zie 'scheren van de geslachtsdelen'.

Ontmannen

zie 'castratie'

Ontsmetten.

zie 'Hygiëne, Microx en Sterets'

Outfit

De manier waarop men gekleed is; de kleding die in SM-kringen gedragen wordt. Vaak gebeurt dit met bepaalde bedoeling en/of karakter, bijv. een politie- of legeruniform of kleding van een verpleegster.

OWK

The Other World Kinkdom, De prive Staat van (Opper-) vrouwen waar de vrouwen oppermachtig zijn en de mannen alleen maar onderdanig mogen zijn.

zie ook "irs en BDSM-links"

Naar boven

P

Parafilie

Een term uit de psychologie waarmee men de bijzondere of speciale vormen van seksualiteit zoals SM mee aan te duiden. Het Griekse para betekent naast en philos is beminnend. Deze term is ingevoerd om de discussie over norm en afwijking te vermijden.

Passief

Dit is het tegenovergestelde van actief. Met een passief iemand wordt vaak de onderdanige of masochist bedoelt. Het zijn evenwel geen synoniemen van elkaar. Maar een onderdanige zal niet altijd alles passief over zich heen laten komen.

Penetratie

Het met een lichaamsdeel of voorwerp het binnendringen van het lichaam.

zie ook 'vuistneuken, vibrator en dildo'

Peter

zie 'slaaf peter'

Piercing

Een lichaamsversiering met ringetjes, staafjes, diamantjes of andere voorwerpen. De bekendste vorm hiervan is de oorring maar ook op gehele andere plaatsen (tepels, pisbuis, neus, tong enz.) zijn piercings mogelijk. Het inbrengen van piercings vergt goede hygiënische omstandigheden. Piercen - het aanbrengen van een piercing - kan onderdeel van een SM-spel zijn en tijdelijk of permanent van aard zijn. In enkele gevallen zijn Dominanten ervaren in het aanbrengen van piercings.

Pijn

Wat is pijn. Pijn is relatief en subjectief. Het goed doseren van pijnprikkels in een SM-spel is een delicaat iets; zolang het spanningsveld tussen onderdanige en dominant aanwezig is, zorgen chemische reacties (endorfinen) in het lichaam dat pijn niet als echte pijn maar als genot ervaren wordt.

Plak

Is een zweep met groot vlak.

Polsboeien

Zie 'boeien'.

Poppers

Dit is een vloeistof (meestal amyl of butylnytriet) waarvan de damp wordt opgesnoven via de neus en leidt tot tijdelijk maar zeer intense geilheid. Lange tijd geliefd bij fistfuckers. Het gebruik brengt aanzienlijke veiligheidsrisico's met zich mee. En Om die reden is het in Nederland sinds 2001 een verbodenmiddel en is alleen nog maar op recept verkrijgbaar. Overigens is dit middel in Belgie en op Internet nog "vrij" verkrijgbaar.

Prik-bh/Prik-slip

Dit is een BH of slip , voor zowel de mannelijke als de vrouwelijke sub, met aan de binnenzijde bezet met korte prikkers die net niet door de huid heendringen maar toch de nodige pijnprikkels veroorzaken.

Psychospel

SM-vorm die zich voornamelijk richt op de emotionele kanten (vernedering) en minder op de opwindende waarde van het spel.

Let wel op dat de sub hier geen nadelige gevolgen van gaat hebben in de toekomst.

Naar boven

Q

De letter Q, hier is nog geen woordverklaring voor . Weet U een woord?  Dan hoor ik dat graag.

Naar boven

R

Regels

Dit zijn de gemaakte afspraken waarvan verwacht wordt dat alle spelpartners zich daar aan houden. Naast algemene regels zijn er vaak aparte spelregels die als norm worden beschouwd.

Rietje

Een buigzaam slaghout van rotting (rotan) of bamboe ter tuchtiging van leerlingen die iets verkeerds of stouts hebben gedaan. Ook wel ‘spaans rietje’ genoemd. Komt in SM-rollenspellen (kostschool/gouvernante/leerling) voor. Het gebruik van een rietje laat stevige striemen achter.

Soms maakt een Dominant(e) het rietje nat of splijt de uiteinden er van. Dit kan wonden veroorzaken omdat de huid open kan scheuren.

zie ook ‘cane’.

Ritueel

Het geheel overgeleverd zijn aan (religieuze) gebruiken, plechtigheden en ceremoniën in verband met belangrijke momenten in het (openbare) leven. Speelt ook bij SM soms een belangrijke rol, meer in de zin van een vast patroon van handelingen. In de SM-scene vertonen sommige (rollen)spellen sterke op riten gelijkende overeenkomsten.

Rijzweep

Dit is een circa 1 meter lange flexibele dunne stok (vaak van fiber) met aan het uiteinde van een kort lederen flapje.

Rollenspel

BDSM spel waarin een duidelijke rol is weggelegd voor de sub.

Bijvoorbeeld als paard of hond zie ook K9

Rubber

Rubber is een bekend fetisj materiaal. Sommige rubberfetisjisten hebben niets met SM, anderen daarentegen wel en dit kan variërend zijn van vanilleseks tot extreem. Rubber wordt ook veel gebruikt in de SM-wereld uit oogpunt van veilige seks. Condooms en handschoenen zijn bijvoorbeeld gemaakt van rubber.

Naar boven

S

Sacher-Masoch

Zie 'Masoch'

Sade Donatien Alphonse Francois de Sade [1740-1814].

De Franse markies die in zijn geschriften de pijn-/lustbeleving (van de Dominant) beschreef en zijn naam aan ons naliet in de term sadisme. Het sadisme van De Sade onderscheidt zich van de huidige betekenis van het woord in de SM-scene; er is bij hem geen sprake van vrijwilligheid en het is niet duidelijk of de Sade er zelf seksuele bevrediging uit haalde. De onderdanigen in de verhalen van de Sade zijn vrouwen; hij onderscheidt zich hiermee van Sacher-Masoch.

Sadisme

De onweerstaanbare neiging het voorwerp van begeerte voor en gedurende de bevrediging te pijnigen. Of: het kwellen uit lust tot kwellen: machtswellust is een vorm van sadisme.

Sadist

Dit is iemand die veelal sexueel plezier beleeft aan het vernederen of het (Geestelijk) pijn doen van een ander. In de SM-scene is dit altijd mét goedvinden van die ander dit in tegenstelling hoe in de maatschappij tegen een sadist en sadisme wordt aangekeken.

Sado-Masochisme

Zie 'SM'

Safe-sex

Op een veilige manier en beschermd sex bedrijven.

zie ook 'condoom, beflapje en Hygiëne'

Scarification

Met een scherp voorwerp inkepingen en tekens aanbrengen in de huid. Door littekenvorming verkrijgt men op die manier permanente "lichaamsversieringen". Ook brengt men wel een kleurstof aan in de verse wond.

Schandblok

Dit is veelal en houten SM-meubel, van circa 1 ½ meter hoogte met openingen voor het hoofd en de armen. Vaak ook kunnen ook de voeten worden vast gezet.

Scheren (vd geslachtdelen)

Het verwijderen van overtollig of al het schaamhaar welke zich op of in de omgeving van de geslachtsdelen bevinden. Het verwijderen kan gebeuren met; een scheerapparaat, mesjes, vuur, maar ook d.m.v hars/kaarsvet en pincet. Deze laatste drie varianten zijn zeer pijnlijk en worden veelal door de Domiant(e) uitgevoerd als straf voor het slecht ontharen van de geslachtsdelen.

zie ook 'wax'

Sex

Dit komt er bij vaste SM-koppels natuurlijk bij . Maar is in de zin van geslachtsverkeer niet noodzakelijk. Het is niet een voorwaarde voor of onderdeel van een goed SM-spel. Bij goede commerciele Meesteressen zal er nooit sex plaatsvinden. Want BDSM is geen sex en sex geen BDSM.

Sessie

Een SM behandeling binnen een bepaald tijdsbestek. Veelal spreekt men over een "Sessie" als men een commerciele Meesteres bezoekt.

Sfeer

Stemming die in een bepaalde ruimte (kan) hangen. Deze stemming kan gemaakt worden met geur en muziek. De studio van Meesteres Kyrah en haar slaf peter stond bekend om de bijzondere sfeer die er hing.

Single glove

Een é énarmige lange handschoen waarin beide armen tegelijkertijd kunnen worden opgesloten en zo onbruikbaar zijn voor de onderdanige.

Single tail whip

Dit is een lange zweep met één streng. Deze whip is zeer lastig te hanteren door de lengte. Voorzichtigheid is geboden, het kan onherstelbare littekens veroorzaken.

Zie ook 'bullepees'

Slaaf/slavin

De onderdanige in een SM-spel of SM-relatie. Dit is in de regel met wederzijdse, vrijwillige instemming en er is voornamelijk sprake van een symbolisch eigenaarschap. Een slaaf is een onderdanige maar niet omgekeerd. Over de verschillen en overeenkomsten is niet iedereen het altijd met elkaar eens. In het algemeen is de mening dat een slaaf/Meestere(es)-relatie meer complex en diepgaander in elkaar steekt dan die van een onderdanige/Dominant. Een onderdanige kan zich volledig geven maar heeft nog steeds controle over zijn eigen leven, terwijl een slaaf vrijwillig afstand doet van bepaalde rechten op een permanente of contractuele basis.

Slaaf peter

De eerste slaaf van Meesteres Kyrah. Door hem en hun gezamelijke spel heeft Zij alle in en outs van het BDSM spel kunnen leren. Slaaf peter verzorgde de inrichting in hun Studio tevens had hij de "verantwoording" v.w.b. verzorging van een "drankje" voor en na het SM spel. Slaaf peter was ook degene die hun gezamelijke studio inrichte en daardoor heel veel inbreng had v.w.b. de harmonie en de sfeer die daar hing. Na elke SM sessie zorgde peter voor de reiniging en ontsmetting van het gebruikte materiaal en de studio. De grote materialen, zoals kruis en spankingplaat zijn door hem ontworpen en gemaakt.

Sling

Dit is een korte , vaak leren, (hang)mat opgehangen aan vier of vijf punten waarin de onderdanige partij met de armen en benen gespreid neergelegd en vastgezet kan worden en nog (bijna) aan alle kanten goed bereikbaar is.

Slot

Dit wordt vaak gebruikt om te voorkomen dat de onderdanige eigenhandig de bewegingsvrijheid inperkende middelen (zoals een masker of een harnas) kan verwijderen. Het is handig bij aanschaf slotjes te kopen die met een zelfde sleutel te openen zijn.

zie ook 'veiligheid'

SM-party

Een feest waar je aan SM kunt doen. Hier geldt over het algemeen niet een strenge dresscode zoals bij een fetish-feest.
SM-kleding; kleding van leer, rubber, lak of gewoon stemmig zwart. Voor veel SM-ers speelt kleding een belangrijke rol. Sommigen (‘fetisjisten’) kunnen niet zonder.

SM-relatie

Een machtsrelatie op min of meer permanente basis. SM is hier een levenshouding, een levensstijl.

zie ook '24/7 en 18/7'

SM Sadomasochisme,

zie ook ‘D/S’, ‘B&D’, ‘sadisme’ en ‘masochisme’. De term SM is meer dan de enkele, samenstellende delen. Bij een SM-relatie of -spel is (moet zijn) er sprake van een relatie gebaseerd op basis van vrijwilligheid. In de oorspronkelijke betekenis van de samenstellende delen is dit niet het geval. Vandaar dat sommigen de voorkeur geven aan te gebruik van de termen ‘dominantie en onderdanigheid’ (D/S) of ‘bondage en discipline (B&D)’.

SM-shop

Een in SM artikelen gespecialiseerde winkel.

SM-muziek

Een opdwepende muziek die gedraaid kan worden bij het SM spel.

zie ook 'sfeer en Meesteres Kyrah'

Spanking

Vorm van SM die vooral gericht is op slaan, vaak met de blote hand en veeal op de blote billen.

Spankingplaat

Een (houten) constructie waarin de onderdanige voorover met zijn armen naar achteren gebonden zit. Op deze manier is het lichaam en daarmee al zijn openingen volledig beschikbaar voor de Dominant(e). Dit speelapparaat is te verkrijgen bij BDSM Nederland.

Spel (spelen)

Een door SM-ers als plezierig tijdverdrijf ervaren iets en waarbij twee (of meer) mensen aan SM kunnen doen. Een spel kan enkele minuten, een avond, een dag een nacht of nog langer duren.

Speelruimte

Een ruimte die ingericht is voor een SM-spel. In Engelstalige gebieden ook wel 'dungeon' genoemd.

Spreidstang

Een stang of stukhout om de benen van de onderdanige te spreiden. Vaak wordt dit gebruikt in combinatie met speciale enkelboeien en een takel.

zie ook 'takel,veiligheid en enkelboeien'

Sterets

Compressen gedrenkt in alcohol. Met deze compressen ontsmet iedere goede Dominant(e) de plaats, op de huid van de sub, voor ze een naald zet. Deze Steretscompressen zijn verkrijgbaar bij BDSM Nederland.

zie ook ' Hygiëne en naalden'

Stiletto-heels

Zeer hoge, puntige naaldhakken. Niet praktisch, maar daarom door sommigen, juist wellicht daardoor, des te meer sexy gevonden.

Stopwoord

Met een stopwoord geeft een onderdanige aan dat hij/zij het spel direct wil beëindigen. De Dominant dient hier direct gehoor aan te geven. Een bekend (stop-)woord is 'genade' of 'stop'.

zie ook 'code'

Straf

Op het overtreden van regels staat een sanctie: straf. Er zijn tal van mogelijkheden; alles wat zit tussen iets doen wat de onderdanige niet leuk vindt of juist iets niet doen wat de onderdanige prettig vindt.

Slaven/slavinnenmarkt

zie 'marktplaats'

Strokenzweep

Een zweep met meerdere stroken (variërend van enkele tot vele). Je hebt strokenzwepen met brede en met smalle stroken; de eerste geeft voornamelijk een doffe klap, de laatste zal de onderdanige het lachen doen vergaan.

Sub

Is iemand die de controle over zichzelf, met wederzijdse instemming en binnen afgesproken grenzen, tijdelijk of permanent heeft overdragen aan de dominant.

Zie ook 'dominant' en 'onderdanige'.

Switch

Dit is iemand die in het SM-spel van rol kan wisselen ; soms onderdanig en soms Dominant. Een switch kan ook iemand zijn die Dominant is tegenover mannen en onderdanig tegenover vrouwen of andersom.

Naar boven

T

Takel

Een takel die gebruikt wordt om een onderdanige op te takelen. Dit kan met de handen maar ook met de voeten omhoog gebeuren.

Takellage

Een (metalen) constructie om een takel aan te bevestigen.

Tattoo

Een permanent (gekleurd) plaatje of versiering, aangebracht op het lichaam. In BDSM kringen wordt weleens, ter verering, de naam of initialen van de Dominant(e) aangebracht.

T-kruis

Een kruis in de vorm van het bekende christelijke kruis voorzien van vele bevestigingspunten.

Telefoon slaaf/slavin

Een onderdanige, die telefonisch, onder toezicht staat van een, meestal commerciele, Dominant(e). Door middel van telefonische opdrachten wordt het doen en laten van de sub bestuurd en geregeld. De onderdanige betaald vaak per opdracht een vast bedrag. In dit bedrag zit dan ook vaak een studiosessie in verrekend, maar daar is niet altijd sprake van.

Tepelklem

Je hebt tepelklemmen in vele soorten,maten en gwichten en ze varieren van goedkoop tot duur. Sommige klemmen, (amerikaanse) zijn verstelbaar. Tepelklemmen zijn meestal van metaal, maar je hebt ze ook van kunststof. Heb je een low-budget spel gebruik dan eens wasknijpers of knijpgewichten van lood uit de hengelsport

Top

Dit woord kom je voornamelijk in Engelstalige gebieden tegen. Ook door Homosexuelen die SM spelen wordt dit woord tegenwoordig veelvuldig gebruikt. Top is het tegenovergestelde van 'bottom' .

zie ook 'Meester(es)'

Touw

Een perfect hulpmiddel bij bondage. Gebruik altijd katoenen touw in plaats vannijlon touw. Met deze laatste loop je het risico van brand- en schroeivlekken op de huid.

Training

Systematische opleiding voor de onderdanige . Het wordt ook vaak gebruikt om aan te geven dat het gaat om een beginnende sub of een stuk eigendom dat wordt opgeleid door de toekomstige Meester(es).

Travestiet

Een persoon die een drang heeft zich in de kleding van het andere geslacht te dragen . Net als bij fetisjisme hoeft een travestiet geen SM-er en/of Homesexueel te zijn, een groot aantal onder hen is dat echter wel.

Naar boven

U

Urolagnie

Ook dit is een vorm van seksuele beleving, ook in SM, waarbij gebruik wordt gemaakt van urine. Het Griekse 'ouron' is urine en 'lagneia' is wellust, geilheid.

zie ook 'plassex'

Naar boven


V

Veiligheid

Is tijdens het spelen van een SM spel onvermijdelijk. Zorg altijd dat U de volgende spullen binnen handbereik hebt om een sub binnen enkele seconden te bevrijden; 1 goede schaar/mes om folie door te kunnen snijden en een grote tang om kettingen cq touwen door te kunnen knippen. De situatie kan dit weleens verlangen en het zou slordig zijn om dan te moeten zoeken naar een voorwerp, die nodig is, om je sub snel uit een benaderde positie te bevrijden.

Zie ook '3 V's '

Verhuur

De onderdanige wordt voor kortere en/of langere tijd verhuurt aan een andere dan zijn eigen Dominant(e). Dit kan gebeuren door het betalen van een geldbedrag of door het geven van goederen aan de verhurende Dominant(e). In enkele gevallen krijgt de onderdanige daar een evenredig deel van. Bij de verhuur gelden in de regel de zelfde afspraken die gemaakt zijn als bij de rechtmatige Domiant(e). De huurder treedt in de rechten van de verhuurder.

zie ook 'afspraak'

Verkoop

De slaaf/slavin wisselt tegen een, soms aanzienlijk, of symbolisch geldbedrag van Dominant(e). De verkopende partij verliest daarmee zijn/haar rechten op de te verkopen slaaf/slavin.

zie ook 'verhuur en marktplaats'

Verstikking

Door zuurstof gebrek komen te overlijden. Soms gebeurt dit weleens (onbedoeld) bij wurgsex.

zie ook 'wurgsex'

Vertrouwen

Het vertrouwen wat een sub moet hebben in zijn/haar Dominant(e). Een sub is soms totaal "overgeleverd" en "afhankelijk" van de Dominant(e). Zonder vertrouwen is er geen goed spel mogelijk.

Zie ook '3 V's '

Vibrator

Een trillend instrument (veelal regelbaar) met als doel de opwinding te vergroten. Men kan dit anaal en vaginaal gebruiken.

Vingercondoom

Een rubberhoesje die je om een vinger kunt doen. Het is het beste te vergelijken met een gewone condoom. Een vingercondoom is speciaal gemaakt om met een vinger probleemloos de anus in te gaan. Vingercondooms zijn verkrijgbaar bij BD-SM.NL en in de vrije handel.

Violet Wand

Dit is geen wand in de kleur Violet maar een glazenbol waarmee electrosex kan worden gespeeld. De glazenbol wordt over het lichaam of over bepaalde lichaamsdelen heen en weer bewogen. Door de aanraking met de huid krijgt het apparaat aarde en kom er electrostatische electriciteit vrij.

zie ook 'electrostimulatie/electrosex'

Vlaggen

zie 'Flag'

Voorlichting

Kennis van zaken is erg belangrijk en dat geldt ook voor de SM. Voorlichting kan men krijgen bij SM verenigingen w.o. de VSSM en de VWA

Voorspelbaarheid

Is iets wat in een goed SM spel meestal niet aan de orde is. Het SM spel is, als het goed is, nooit exact hetzelfde. Eén van de oorzaken hiervan is dat een sub de ene keer meer kan hebben dan een andere keer en de Dominant meestal wel over zoveel fantasie beschikt dat het spel iedere keer anders is.

zie ook 'fantasie en creativiteit'

Vrij

Een onderdanige die niet het "eigendom" is van een Dominant(e). Met deze onderdanige kan in de regel vrij gespeeld worden.

Vrijwilligheid

Vrijwilligheid maakt dat SM zich onderscheidt van het geweld dat we in het dagelijks leven tegenkomen.

Zie ook '3 V's '

VSSM

Vereniging Studiegroep Sado-Masochisme. Opgericht in 1970. Ze zeggen dat de VSSM één van de oudste officiële SM-verenigingen in de wereld en misschien wel de oudste is.

zie ook links - BDSM

Vuistneuken

Vorm van SM waarbij een hand of een gedeelte daarvan wordt ingebracht in het lichaam van de partner. Dit vraagt om de nodige voorzichtigheid.

zie ook 'penetratie'

VWA

Een Vereniging/Werkgroep Algolagnie . Deze is onstaan uit de VSSM.

Naar boven

W

Wax

Met het vloeibare kaarsvet van de onsteken kaars, wordt het lichaam en/of bepaalde lichaamsdelen begoten.

Dit vergt wel enige waakzaamheid omdat kaarsvet brandwonden kan veroorzaken. Gebruik daarom nooit kaarsen van uitsluitend bijenwas. Bij BDSM-Nederland zijn (stomp) kaarsen te koop die zich perfect lenen voor dit leuke spel.

zie ook 'ontharen van de geslachtsdelen'

Wierook

Een stukje die men aansteekt om de omgeving van een bepaald luchtje te vorzien. In het SM-spel werd dit veelvuldig door Meesteres Kyrah gebruikt en werd door veel slaven als bijzonder en aangenaam ervaren.

Wildside

De SM-vereniging voor (lesbische en Bi) vrouwen. In de regel zijn de spelmiddagen/avonden niet toegankelijk voor mannen.

Wurgsex

Het (sexueel) opgewonden raken door (verstikking) zuurstof tekort. Hier is voorzichtigheid geboden omdat men buitenkennis kan raken en daardoor onbedoeld kan komen te overlijden. Veelal gebeurd dit als een vorm van Automasochisme.

zie ook 'Auto-masochisme, verstikking, hypoxiefilie en veiligheid'

Naar boven

X

Voor de letter X is nog  geen woordverklaring. Weet U een woord?  Dan hoor ik dat graag.

Naar boven

IJ

IJs

IJs wordt vaak gebruikt bij "temperatuur" spelletjes. Eerst koelt men met behulp van ijs, een plek op het lichaam af, waarna men hier kaarsvet op laat druppelen. Ook brengt men weleens een condoom met bevroren vloeistof bij de onderdanige in (inwendig). Dit kan anaal maar ook vaginaal.

zie ook "wax"

IJs-condoom

Een met bevroren vloeistof (meestal water) gevuld condoom, welke in het lichaam van de onderdanige wordt aangebracht. Dit kan zowel anaal als vaginaal.

zie ook "ijs"

Naar boven


Z

Zakdoekencode

Een methode om met de kleur van een (zak) doek aan te geven waarvan je houdt of wat je bent (actief of passief). Er is een uitgebreide lijst van kleuren (bijv. grijs = bondage, zwart = harde SM). Deze code wordt voornamelijk door homosexuelen gebruikt. S of M kan ook aangeven worden. Dit wordt dan gedaan met sleutels aan de broekriem, met armbanden, handboeien enz.

zie ook 'code'

Zweep

Een SM attribuut, veelal met meerdere strengen van leer,of latex of ander soepel materiaal.  Op SM-gebied vind je een grote verscheidenheid aan zwepen. Bekende zwepen zijn: de bullepees, de kat de gesel en sommigen rangschikken ook de plak in de categorie zwepen.

zie ook 'gesel'

Naar boven